כבר החלטתם מה אתם רוצים ללמוד, וממש בקרוב תצטרכו לקבל החלטה גם לגבי מוסד הלימוד. אחד השיקולים המשמעותיים בבחירת המסלול ומוסד הלימודים הוא הציון הנדרש בבחינת הפסיכומטרי. לא משנה באיזה מסלול בחרתם, הסוד הוא להגיע אל הבחינה כשאתם יודעים לקראת מה אתם הולכים.
כולנו כבר יודעים שלמרבית מוסדות הלימוד ובמרבית המסלולים לא ניתן להתקבל ללא בחינת פסיכומטרי, וחלק מהמסלולים אף מחייבים ציון פסיכומטרי גבוה. אך מעבר לידיעה הזו, מבחן הפסיכומטרי טומן בחובו הרבה מאוד סימני שאלה: כיצד נקבע הציון של המבחן? ומה אומר בכלל הציון הזה? כמה זמן המבחן עורך ומה מצפה לנו במהלכו? ועוד הרבה שאלות. הבשורה הטובה היא שלכולן יש תשובות.
מבחן הפסיכומטרי נערך במועדים קבועים- בחורף או בקיץ וכדאי להחליט מבעוד מועד מתי תרצו להיבחן וגם להחליט על מסגרת הלימוד למבחן:
1. לבד, באופן עצמאי
2. במסגרת של קורס הכנה לפסיכומטרי באחד ממוסדות הלימוד הייעודים (קידום, יואל גבע, לחמן וכד`)
3. באופן פרטי או בקבוצה קטנה
ואחרי שקראנו לילד בשמו, עכשיו אפשר לחזור להתחלה:
על מבנה מבחן הפסיכומטרי:
הפעם נתחיל דווקא מהסוף: עליכם להשיב על 175 שאלות, בשלוש שעות ועשר דקות וללא הפסקה.
המבחן הפסיכומטרי מורכב מ-3 פרקים:
1. פרקי החשיבה המילולית כוללים כתיבת חיבור (30 דק`) וחשיבה מילולית (23 שאלות). בחלקים אלו תיבחנו על הכישורים המילוליים שלכם: כושר הביטוי, הסקת מסקנות, הבנת הנקרא ועושר לשוני. בחלק זה תדרשו לענות על שאלות היגיון, שאלות הסקה, השלמת משפטים, שאלות הבנת הנקרא ואנלוגיות.
2. בפרק החשיבה הכמותית (20 שאלות) תיבחנו על רמת הידע המתמטי שלכם בשאלות מגוונות, וגם ביכולת יישום הידע לפתרון בעיות וכן יכולת ניתוח נתונים. הרמה המתבקשת על מנת לעבור כראוי את הפרק היא רמת 3 יחידות. חשוב לציין שסגנון השאלות אינו דומה לבחינות הבגרות במתמטיקה!
3. בפרק האנגלית (22 שאלות) תיבחנו על אוצר מילים ורמת הבנת הנקרא שלכם באנגלית. ההצלחה בפרק זה תלויה רבות במהירות הקריאה באנגלית ולכן כחלק מההכנה מומלץ להתחיל לקרוא תוכן באנגלית בהקדם.
חשוב לדעת שהחלק של האנגלית הינו משמעותי מאוד משום שמרבית המוסדות האקדמיים מחייבים קורסים באנגלית. המבחן הפסיכומטרי יסווג אתכם לרמה מסוימת באנגלית, והציון בחלק האנגלית יקבע כמה קורסים תצטרכו לעשות ועד לרמה של פטור מקורסי אנגלית לגמרי.
ומה אומר עליכם הציון שקיבלתם?
מבחן הפסיכומטרי הוא תנאי בעת קבלת למוסד לימודים גבוה (למעט האוניברסיטה הפתוחה), אך לא כולנו מבינים עד הסוף את משמעות הציון. מבחן הפסיכומטרי הינו מבחן יחסי, שמודד אותנו ביחס לאוכלוסייה שנבחנה באותו המעד. המבחן מודד את הכישורים האקדמאים שלנו ומנבא איך נוכל להשתלב באקדמיה, ובעצם שום דבר מעבר לזה.
בניגוד למה שאנחנו מכירים מלימודינו בתיכון, אין במבחן פסיכומטרי ציון נכשל ואין ציון עובר. כל נבחן מקבל 4 ציונים- ציון לכל פרק וציון אחד משוקלל לכל הבחינה (נע בין 200-800), והוא הציון שמכריע את הכף.
ראשית חשוב להבין, שרק 0.1% מהאוכלוסייה מוציאים ציונים גבוהים מאוד (בטווח של 780-800). ציון טוב במבחן הפסיכומטרי הוא הציון לו אתם זקוקים בשביל להתקבל למסלול הלימוד אותו תרצו ללמוד, מה שחשוב מאוד להבין טרם ניגשתם לבחינה. חשוב מאוד לדעת באילו נושאים להתמקד ובאילו פחות.
ולסיכום-
בעבר היה נהוג לחשוב שפסיכומטרי בודק רק ידע, אך ההשערה הזו כבר מזמן הופרכה. ישנה חשיבות מכרעת להכנה למבחן, רמת ההשקעה בהכנה, משום שהמבחן הפסיכומטרי בודק כישורי למידה. ככל שתלמדו טוב יותר, תשקיעו ותתכוננו, כך תשפרו את הסיכויים שלכם להשיג את הציון אותו אתם צריכים להשיג בבחינה.
בהצלחה!