תכנית "עטרה" הוקמה על ידי האגודה להתנדבות בשיתוף עמותת עלם על מנת לאפשר לנערות חרדיות בסיכון גישה לרצף שירותים אינטגרטיבי הכולל מגורים בקהילה, שילוב בהתנדבות במסגרת שירות לאומי, רכישת כישורי חיים, הכנה לתעסוקה והכנה לאקדמיה, וכל זאת תוך הקפדה על ליווי רגשי-אישי. מטרת התוכנית הינה לקדם התנדבות ממוסדת, משמעותית ומעצימה של נערות חרדיות נעדרות עורף משפחתי, וכך לייצר עבורן מסלול ליציאה ממצבי סיכון ותלות אל חיים של תעסוקה ואיתנות. המטרה היא לצייד את המשתתפות בתוכנית בכלים ובמיומנויות הנדרשים על מנת להשתלב בהתנדבות למען הקהילה, בתעסוקה איכותית ואף באקדמיה.
בישראל עשרות אלפי בני נוער נעדרי עורף משפחתי, אשר בהגיעם לגיל 18 נותרים ללא כל מסגרות תומכות. הדברים קשים במיוחד בכל הנוגע לחברה החרדית, בה מתרחש לעתים ניתוק יזום של הקשר בין הילד ומשפחתו על רקע נשירה ממערכת החינוך ו/או התנהגות שאיננה נתפסת כלגיטימית. בעוד בחברה החילונית ישנן מסגרות חילופיות בגילאי הנוער, בחברה החרדית כמעט שאין אלטרנטיבות. כך, בני ובנות הנוער חשופים לחיי רחוב וסיכון ניכר. עם המעבר לבגרות, הפערים שצברו כמעט שאינם מאפשרים להם למצוא את הדרך לחיים אחרים. צעירים וצעירות בסיכון, ובפרט אלו המגיעים מן החברה החרדית, אינם מגויסים לצה"ל ממגוון רחב של סיבות; כך, גם המסגרת האחרונה שיכולה לאפשר להם תחושת שייכות וחוויות הצלחה, מפנה להם עורף.
המצב קשה במיוחד עבור נערות חרדיות הנפלטות ממסגרות הקהילה וממשפחותיהן. תהליכי הסיכון בקרבן מואצים והפגיעה ב"שמן הטוב" חמורה יותר ומקשה עליהן להשתלב בחברה החרדית מחדש. הן מוצאות עצמן ללא בית וקהילה, אינן מכירות את הקודים החברתיים של החברה הכללית ומתקשות מאוד להשתלב בה. נערות אלו חשופות לפגיעות מיניות, אלימות ואף התנסות בסמים ואלכוהול. כמו כן, נערות אלו לרוב נפלטות ממסגרות הקהילה אחרי שנים שניסו להתאים עצמן, ולדכא את ייחודיותן, בכדי להשתלב. תכנית ״עטרה״ מתמקדת בהעצמת נערות חרדיות הזקוקות נואשות לידיעה כי יש מי שמאמין בהן וביכולותיהן. אנו שואפים לספק להן ידיעה זו ולציידן במיומנויות ובכלים הדרושים כדי למצות את הפוטנציאל שלהן.
כל נערה המצטרפת לתוכנית מלווה באופן פרטני על-ידי רכזת מתנדבות ומשתלבת יחד עם נערות נוספות, במסגרת המקיימת פעילויות העשרה חווייתיות ודינמיקה קבוצתית לאורך כל שנת ההתנדבות. לקראת סיום תקופת השירות, מתחילות הנערות תהליך של הכנה לחיים עצמאיים (כולל חיזוק כישורי חיים) בדגש על עולם התעסוקה. הן מקבלות מעטפת תומכת וליווי תעסוקתי גם לאחר תום השירות. במסגרת הפרויקט עוברות הנערות מיפוי צרכים וגיבוש תכנית ליווי אישית וקבוצתית להשתלבות אופטימלית בתוכניות המשך המוצעות לצעירים, על פי שאיפותיהם האישיות, ומתן כלים, כישורים ומיומנויות להשתלבות בחברה הישראלית כבוגרות התורמות לעצמן ולחברה. שילוב הנערות במסגרת השירות האזרחי-לאומי מהווה צוהר והזדמנות עבורן, המאפשרת להן לחזור למסלול חיים נורמטיבי כשוות בין שווים.