70 אחוזים ממתנדבי השירות הלאומי עוסקים בתחום בו התנדבו. האם כאן טמון הפתרון למצוקת המורים והאחיות?

האגודה להתנדבות ערכה באחרונה סקר מיוחד, באמצעות חברת "מאגר מוחות", שבחן את המוטיבציה להתנדבות בקרב בוגרים משמונה השנים האחרונות. על פי הסקר מעל 70% מהבוגרים עוסקים כיום בתחום שמשיק או זהה לתחום בו הם התנדבו בשירות האזרחי-לאומי.

על הסקר וההשלכות החברתיות העשויות להיות לו במידה ויושם דגש על השירות הלאומי אזרחי, שוחחנו עם מנכ"ל האגודה להתנדבות, ירון לוץ, המספר על היענות מפתיעה של בוגרי השירות להשיב לסקר. "ענו קרוב לאלפיים בוגרים משמונה השנים האחרונות, מה שאומר שהשנה הזו משמעותית ומכוננת עבורם", הוא אומר ומציין כי גם אם הוא ואנשיו הופתעו מההיענות הדבר אישש את תחושתם בשאר למרכזיות השנה בחייהם של הבוגרים.

בסקר נשאלו הבוגרים על מעשיהם כיום, לימודים, עבודה וכיוצא באלה, וכאמור התשובות לימדו שכשבעים אחוזים מהם עוסקים בתחום בו שירתו במסגרת השירות הלאומי. על כך אנחנו שואלים את לוץ את שאלת הביצה והתרנגולת, האם העיסוק שלהם כיום נובע משנת השירות או שמא לשנת השירות בתחום מסוים הם פנו בעקבות שאיפתם האישית. על כך אומר לוץ כי אין תשובה חד משמעית, אם כי סקר של מועמדים לשירות לאומי העלה כי לא פעם הצעירים פונים לתחום שבו אין להם כוונה לעסוק בעתיד אלא לתחום שנחשב טרנדי כמו נוער בסיכון וכיוצא באלה.

כך או כך, לוץ סבור שהמסקנה הנלמדת מהסקר היא היותה של שנת השירות משמעותית ומשפיעה מאוד על ההחלטות העתידיות של הצעירים ולהערכתו מאחר וישראל מצויה במשבר תסוקתי לא מבוטל במספר תחומים מרכזיים כמו חינוך, רפואה וכיוצא באלה, נכון תעשה המדינה אם תשקיע מאמצים משאבים ותקציבים בחיזוק שנות השירות הלאומי, מה שיתכן ויניב מועמדים עתידיים לעיסוק בתחומים נצרכים אלה.

בהמשך הדברים סיפר לוץ פרטים על ההיענות במגזרים השונים לשנת שירות. בעוד דווקא חרדים גברים אינם יכולים להשתלב בשנת שירות לאומי בשל חובתם להתגייס או להשתלב בשירות הלאומי אזרחי, הרי שמגזרים אחרים הם שמוצאים את עצמם משתלבים בשנת שירות שכזו.

מעבר לבנות הציונות הדתית, צעירות דרוזיות וערביות משתלבות בשנת השירות הלאומי ובכך מתערות בחברה הישראלית, מתמקצעות, לומדות את השפה והדבר מהווה עבורן כלי עזר לקראת ההמשך. בני ערבים ודרוזים משתלבים פחות בשירות הלאומי שכן להם ישנה חלופה במסגרת השבט להקמת בית ועבודה ולכאורה שירות לאומי מפריע להתקדמותם. לוץ מעיר כי כתוצאה מכך גם אפיקי ההתנדבות בחברה הערבית מותאמים יותר לנשים מאשר לגברים.

באשר לאוכלוסיה היהודית הכללית, זו שאינה שייכת לציונות הדתית, אומר לוץ כי שם "יש פחות חשיפה והבנה שהשירות הלאומי הוא אופציה, כי התדמית היא שמדובר בתחום שנוגע לבנות דתיות. אנחנו עובדים קשה כדי להוכיח שמדובר באופציה. מדובר בתקופה נהדרת להשתלבות חבר'ה צעירים במדינת ישראל, מה שיוצר לכידות ותרומה לחוסן שלנו".

דילוג לתוכן